| Potrawa: Pieczeń z sarny po kapitańsku |  |
| Składniki: 60 dag udźca bez kości lub łopatki marynata do mięsa 8 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz czerwone wytrawne wino 5 dag suszonych śliwek 4 dag orzechów włoskich bez łupin 2 dag rodzynków 3 dag tartego chleba razowego; sól pieprz jałowiec papryka mielona goździki i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami, oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać opłukane i namoczone śliwki Orzechy sparzyć i obrać ze skórki Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos przetrzeć, połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody oraz z orzechami, opłukanymi rodzynkami, chlebem i przyprawami, zalać mięso i dusić kilka minu Podawać z kluskami i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|