| Potrawa: Pieczeń z sarny po parysku |  |
| Składniki: 60 dag udźca bez kości lub łopatki marynata do mięsa 8 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 25 dag pieczarek
1 /2 szklanki białego wytrawnego wina 2 dag kaparów natka pietruszki; sól pieprz galka muszkatołowa i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na lrl godzi Następnie wyjąć z naczynia, naszpikować cienkimi pas-kami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z winem Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody oraz z opłukanymi kaparami i posiekaną natką, zagotować, zalać mięso, dusić kilka minut i doprawi .
Podawać z kluskami lub ryżem i z sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|