| Potrawa: Zając w czarnym sosie | |
| Składniki: Zając sól 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula ćwierć selera 1 łyżeczka mielonego jałowca 1 szklanka czerwonego wina pół szklanki rosołu.
100 g wędzonego boczku lub szynki 1 marchewka pół selera 2 łyżki masła.
| Sposób przygotowania: Podzielonego na części zająca umyć, osuszyć, natrzeć solą i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie obsmażyć na maśle, włożyć do rondla, obłożyć startymi na grubej tarce jarzynami pokrojoną w plasterki cebulą, posypać jałowcem, podlać rosołem dusić ok. 1 godziny, od czasu do czasu skrapiając winem.
Marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić w słupki i krótko obgotować w osolonej wodzie. Wędzony boczek pokroić w kostkę.
Wyjąć zająca, pokroić na porcje, włożyć do rondla. Dodać marchew, seler i boczek. Sos przetrzeć przez sito, wlać do rondla. Dusić ok. 20 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|