strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zając w czarnym sosie
Składniki:
Zając
sól
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
ćwierć selera
1 łyżeczka mielonego jałowca
1 szklanka czerwonego wina
pół szklanki rosołu. 100 g wędzonego boczku lub szynki
1 marchewka
pół selera
2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Podzielonego na części zająca umyć, osuszyć, natrzeć solą i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie obsmażyć na maśle, włożyć do rondla, obłożyć startymi na grubej tarce jarzynami pokrojoną w plasterki cebulą, posypać jałowcem, podlać rosołem dusić ok. 1 godziny, od czasu do czasu skrapiając winem. Marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić w słupki i krótko obgotować w osolonej wodzie. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Wyjąć zająca, pokroić na porcje, włożyć do rondla. Dodać marchew, seler i boczek. Sos przetrzeć przez sito, wlać do rondla. Dusić ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton