| Potrawa: Pieczeń z sarny po tyrolsku |  |
| Składniki: 60 dag udźca bez kości lub łopatki marynata do mięsa 8 dag słoniny 2 dag mąki tłuszcz czerwone wytrawne wino 15 dag selera po 8 dag pietruszki i cebuli 5 dag marchwi 2 dag groszku konserwowego 2 dag koncentratu pomidorowego 4 dag szynki koperek; sól pieprz tymianek estragon i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przy-krycie Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod, koniec duszeni Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć z groszkiem, koncentratem pomidorowym, pokrajaną w paseczki szynką i posiekanym koperkiem, zagotować, doprawić, polać mięso i dusić kilka minu Podawać z makaronem lub kluskami i z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|