| Potrawa: Pieczeń z sarny „St. Hubert" |  |
| Składniki: 60 dag udźca bez kości lub łopatki marynata do mięsa 4 dag mąki tłuszcz 2 dag suszonych grzybów 1/2 szklanki śmietany 10 dag parówek 5 dag szynki wędzonej 30 dag makaronu 10 dag sera żółtego; sól pieprz i tymianek do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu,
Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem, posypać startym serem i zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną ` | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|