| Potrawa: Comber z sarny z porzeczkami |  |
| Składniki: 60 dag combra bez kości 8 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 25 dag porzeczek czerwonych 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina; s sól cynamon goździki miód naturalny starta skórka cytrynowa i pomarańczowa do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, naszpikować; cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać oczyszczone i opłukane porzeczki, wino oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać przetartym i doprawionym sosem i chwilę jeszcze poddusi Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|