| Potrawa: Kotlet z sarny po francusku | |
| Składniki: 50 dog udźca bez kości 8 dog słoniny 2 dog mąki tłuszcz 1/4 szklanki koniaku I/2 szklanki śmietanki; sól pieprz i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać ukośnie na porcje, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem podłużne kotlety, dodając do każdego po kawałku kostki z żeberek Następnie kotlety naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Potem polać koniakiem i śmietanką, dusić kilka minut i doprawi Podawać z frytkami, zasmażaną marchewką i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|