| Potrawa: Serce sarny |  |
| Składniki: Serce 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny 1 listek laurowy 2-3 ziarenka pieprzu 1 cebula 1 łyżka musztardy sól 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Serce umyć, przekroić na pół, usunąć naczynia krwionośne. Z wina, korzeni, soku z cytryny, pokrojonej w plasterki cebuli i musztardy zagotować zaprawę. Serce ułożyć w garnku, zalać zaprawą i zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Wyjąć serce, obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do rondla, skropić lekko wodą i dusić pod przykry-ciem, podlać marynatą i dusić razem ok. 40 minut. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|