strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
 
Potrawa: Serce sarny
Składniki:
Serce
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sok z cytryny
1 listek laurowy
2-3 ziarenka pieprzu
1 cebula
1 łyżka musztardy
sól
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Serce umyć, przekroić na pół, usunąć naczynia krwionośne. Z wina, korzeni, soku z cytryny, pokrojonej w plasterki cebuli i musztardy zagotować zaprawę. Serce ułożyć w garnku, zalać zaprawą i zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Wyjąć serce, obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do rondla, skropić lekko wodą i dusić pod przykry-ciem, podlać marynatą i dusić razem ok. 40 minut. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton