| Potrawa: Ozorki sarnie |  |
| Składniki: 500 g ozorków kawałek selera 2 pietruszki 1 marchewka 1 mały por 200 g suszonych śliwek pół szklanki białego wina pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Umyte ozory wraz z warzywami włożyć do osolonej wody, zagotować, gdy miękkie wyjąć, obrać ze skóry, pokroić w ukośne plastry.
Namoczone na noc w niewielkiej ilości wody śliwki zagotować, wydrylować, przetrzeć przez sito. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić przecedzonym wywarem, połączyć z przetartymi śliwkami i winem, wymieszać, zagotować. Na koniec wymieszać ze śmietaną.
Plastry ozorów ułożyć w rondlu, posypać solą i pieprzem, zalać sosem, dusić na małym ogniu 10-15 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|