strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
 
Potrawa: Ozorki sarnie
Składniki:
500 g ozorków
kawałek selera
2 pietruszki
1 marchewka
1 mały por
200 g suszonych śliwek
pół szklanki białego wina
pół szklanki gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Umyte ozory wraz z warzywami włożyć do osolonej wody, zagotować, gdy miękkie wyjąć, obrać ze skóry, pokroić w ukośne plastry. Namoczone na noc w niewielkiej ilości wody śliwki zagotować, wydrylować, przetrzeć przez sito. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić przecedzonym wywarem, połączyć z przetartymi śliwkami i winem, wymieszać, zagotować. Na koniec wymieszać ze śmietaną. Plastry ozorów ułożyć w rondlu, posypać solą i pieprzem, zalać sosem, dusić na małym ogniu 10-15 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton