| Potrawa: Podroby sarnie |  |
| Składniki: Wątroba płuca serce i nerki 100 g słoniny 2 cebule włoszczyzna 2 listki laurowe po 5 ziarnek ziela angielskiego i pieprzu sok z cytryny pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 łyżki konfitury z wiśni otarta skórka z cytryny 2 goździki 1 łyżeczka karmelu pół łyżeczki kminku.
| Sposób przygotowania: Dokładnie umyte podroby gotować z włoszczyzną, korzeniami, solą, winem. Gdy miękkie, wyjąć, osączyć na sicie, pokroić w paseczki.
Pokrojoną w kostkę słoninę przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą, dodać pokrojone podroby, wymieszać, chwilę smażyć, dodać utłuczone goździki, podlać przecedzonym wywarem, skropić sokiem z cytryny. Dusić na małym ogniu. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić wywarem, dodać karmel, otartą skórkę z cytryny' konfiturę, sól. Połączyć z podrobami, wymieszać, zagotować. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|