| Potrawa: Pasztet z sarnich podrobów |  |
| Składniki: Wątroba serce ozór i połowa płuc 2 bułki 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 250 g słoniny sól pieprz szczypta ziela angielskiego i gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka.
| Sposób przygotowania: Bułkę namoczyć w mleku. 200 g pokrojonej w grubą kostkę słoniny przesmażyć z cebulą. Umyte podroby (bez wątróbki) zalać osoloną wodą, zagotować. Gdy miękkie, wyjąć, osączyć na sicie i razem z surową wątrobą, usmażoną słoniną i odciśniętą z mleka bułką dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Dodać roztarty czosnek, sól, pieprz, majeranek, ziele, gałkę i jajka. Dokładnie wyrobić masę.
Formę pasztetową wyłożyć cienkimi paskami słoniny, wypełnić masą, szczelnie zamknąć, gotować na parze ok. godziny. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|