| Potrawa: Pasztet z sarny I |  |
| Składniki: 1 kg łopatki sarniej 350 g słoniny 150 g gęsich wątróbek 100 g wędzonego ozora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy po 5 ziarenek ziela angielskiego pieprzu 1 łyżeczka tymianku sól pieprz 2 jajka 50 g koniaku 200 g pieczarek.
| Sposób przygotowania: Umyte i pokrojone w kostkę mięso ułożyć w kamiennym garnku, przesypując, solą, pieprzem, zielem, drobno pokruszonym listkiem, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, skropić koniakiem, ugnieść, przykryć talerzykiem, obciążyć i wynieść na 3-4 dni w chłodne miejsce.
250 g słoniny pokrojonej w grubą kostkę lekko przesmażyć, a następnie razem z mięsem przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, dodać tymianek i jajka, wyrobić masę.
Formę pasztetową wyłożyć cienkimi plastrami słoniny, na nich ułożyć warstwę masy pasztetowej, pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek i plasterki surowej wątróbki, cienkie plastry słoniny i wędzonego ozora, następnie znowu masę pasztetową. Układać warstwami na przemian. Na górze położyć cienkie plastry słoniny. Przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 2 godzin. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|