| Potrawa: Pasztet z sarny II |  |
| Składniki: 2 kg łopatki sarniej wątróbka z sarny 600 g słoniny 2 cebule pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina 50 g koniaku 1 szklanka rosołu po 5-6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 6-8 ziarenek jałowca sól pieprz gałka muszkatołowa 3 jajka.
| Sposób przygotowania: Pokrojone w spore kawałki mięso i 450 g słoniny przesmażyć krótko, przełożyć do rondla, dodać cebulę, pieprz, jałowiec, sól, pod-lać rosołem i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Na pół godziny przed zakończeniem duszenia dołożyć wątróbkę. Odstawić z kuchenki, ostudzić, przepuścić 2 razy przez maszynkę, przetrzeć przez sito, dodać sól, pieprz, gałkę, koniak i wino oraz jajka. Dokładnie wy-robić masę.
Formę pasztetową wyłożyć paskami słoniny, wypełnić masą, na wierzchu ułożyć cienkie plastry słoniny, przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny lub ugotować na parze. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|