strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: FILET Z JELENIA A`LA HENRYK IV
Składniki:
- 60 dag combra lub udźca bez kości
marynata do mięsa: 8 dag cebuli
szklanka octu 6%
szklanka jasnego piwa
sól
pieprz
jałowiec
goździki
imbir i czosnek do smaku
2 dag mąki
tłuszcz
20 dag pieczarek
15 dag kury pieczonej bez kości
10 dag sosu majonezowego
2-3 łyżki śmie-tany
1/2 szklanki kremowej śmietanki
2 dag koncentratu pomidorowego
sól
pieprz i sok z. cytryny do smaku
jajko ugotowane na twardo
śliwki z wina
pomidory i natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą, którą przygotować w następujący sposób: cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, zalać octem, zagotować, wystudzić, połączyć z piwem i przyprawami, pozostawić w chłodziarce na 12 godzin. Następnie wyjąć, pokrajać ukośnie na 8 kawałków, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować filety w kształcie liścia, posypać przyprawami i mąką, usmażyć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wystudzić, zemleć razem z mięsem z kury, wymieszać z majonezem i śmietaną, do-prawić, obłożyć filety, ułożyć na półmisku. Śmietankę oziębić, ubić, pod koniec ubijania dodać koncentrat pomidorowy, doprawić, ułożyć dekoracyjnie na filetach, udekorować.
Źródło: "Kuchnia Królewska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton