| Potrawa: FILET Z JELENIA A`LA HENRYK IV | |
| Składniki: - 60 dag combra lub udźca bez kości marynata do mięsa: 8 dag cebuli szklanka octu 6% szklanka jasnego piwa sól pieprz jałowiec goździki imbir i czosnek do smaku 2 dag mąki tłuszcz 20 dag pieczarek 15 dag kury pieczonej bez kości 10 dag sosu majonezowego 2-3 łyżki śmie-tany 1/2 szklanki kremowej śmietanki 2 dag koncentratu pomidorowego sól pieprz i sok z. cytryny do smaku jajko ugotowane na twardo śliwki z wina pomidory i natka pietruszki do dekoracji.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą, którą przygotować w następujący sposób: cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, zalać octem, zagotować, wystudzić, połączyć z piwem i przyprawami, pozostawić w chłodziarce na 12 godzin. Następnie wyjąć, pokrajać ukośnie na 8 kawałków, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować filety w kształcie liścia, posypać przyprawami i mąką, usmażyć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wystudzić, zemleć razem z mięsem z kury, wymieszać z majonezem i śmietaną, do-prawić, obłożyć filety, ułożyć na półmisku. Śmietankę oziębić, ubić, pod koniec ubijania dodać koncentrat pomidorowy, doprawić, ułożyć dekoracyjnie na filetach, udekorować. | Źródło: "Kuchnia Królewska" |
|