| Potrawa: SZTUKA MIĘSA Z SARNY - ZAMKOWA |  |
| Składniki: -80 dog udźca bez kości 40 dog włoszczyzny z kapustą włoską 10 dog koncentratu pomidorowe-go 2 żółtka 4 łyżki jasnego piwa 10 dog żółte-go sera sól pieprz i cukier do smaku.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, przykryć i gotować na małym ogniu. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, dodać do mięsa pod koniec gotowania razem z koncentratem pomidorowym. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, ułożyć na półmisku żaroodpornym. Żółtka wymieszać z piwem, do-prawić, polać mięso, posypać startym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z ryżem i kapustą włoską z wody. | Źródło: "Kuchnia Królewska" |
|