| Potrawa: ZAJĄC A LA POMPADOUR | |
| Składniki: - comber wywar z warzyw 4 dag masła lub margaryny 4 dag mąki szklanka śmietanki 1R szklanki białego wytrawne-go wina żółtko 20 dag żółtego sera tłuszcz sól pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, włożyć do wywaru i ugotować na małym ogniu pod przykryciem, wyjąć i usunąć kości. Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić śmietanką wymieszaną z winem, szybko mieszając trzepaczką, chwilę pogotować, połączyć z żółtkiem, doprawić. W przygotowanym sosie maczać kawałki mięsa, posypać startym serem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z kluskami francuskimi i szparagami. | Źródło: "Kuchnia Królewska" |
|