strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: ZAJĄC PO KRÓLEWSKU –
Składniki:
comber
rum
3 dag mąki
tłuszcz
20 dag pieczarek
10 dag sosu majonezowego
ll2 szklanki kremowej śmietanki
2 łyżki whisky
4 połówki brzoskwini z kompotu
s61
pieprz
musztarda i sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać rumem i pozo-stawić w chłodziarce na 24 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić rumem i dusić na małym ogniu pod przykry-ciem. Miękkie mięso wyjąć, usunąć kości, po-krajać w dużą kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wystudzić, połączyć z majonezem, ubitą śmietanką, mięsem i whisky, doprawić, ułożyć w pucharkach, obłożyć brzoskwiniami, udekorować i zaraz po-dawać.
Źródło: "Kuchnia Królewska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton