| Potrawa: ZAJĄC PO KRÓLEWSKU – | |
| Składniki: comber rum 3 dag mąki tłuszcz 20 dag pieczarek 10 dag sosu majonezowego ll2 szklanki kremowej śmietanki 2 łyżki whisky 4 połówki brzoskwini z kompotu s61 pieprz musztarda i sok z cytryny do smaku.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać rumem i pozo-stawić w chłodziarce na 24 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić rumem i dusić na małym ogniu pod przykry-ciem. Miękkie mięso wyjąć, usunąć kości, po-krajać w dużą kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wystudzić, połączyć z majonezem, ubitą śmietanką, mięsem i whisky, doprawić, ułożyć w pucharkach, obłożyć brzoskwiniami, udekorować i zaraz po-dawać. | Źródło: "Kuchnia Królewska" |
|