| Potrawa: Pasztet z sarny na gorąco |  |
| Składniki: 1 5 kg udźca 200 g kaszy perłowej 50 g suszonych grzybów 100 g słoniny 50 g masła sól.
Marynata: pół szklanki białego wytrawnego wina sok z cytryny 3 łyżki oliwy po ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego pieprzu i ja-łowca 1 pokruszony listek laurowy.
| Sposób przygotowania: Umyte i odżyłowane mięso pokroić na cienkie zrazy, natrzeć korzeniami, polać winem wymieszanym z oliwą i sokiem z cytryny, wstawić na 4-5 godzin do lodówki.
Umyte grzyby sparzyć wrzątkiem, pokroić w paseczki, przesmażyć na maśle, skropić wodą i dusić pod przykryciem. Kaszę ugotować na pół miękko.
Wyjęte z marynaty mięso lekko obsmażyć na maśle z obu stron. Żaroodporny półmisek wyłożyć cienkimi plastrami słoniny. Kaszę wymieszać z grzybami, zalać marynatą spod mięsa, wymieszać, do-prawić do smaku solą i szczyptą cukru.
W półmisku układać warstwami kaszę, zrazy. Powierzchnię przy-kryć cienkimi plastrami słoniny, a następnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, wypiekać ok. 1,5 godziny. Podawać na gorąco z marynowanymi lub kiszonymi ogórkami. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|