| Potrawa: ZAJĄC PO REGENCKU | |
| Składniki: - skoki mleko białe wytrawne wino 50 dag mąki 2 dag miodu naturalnego 4 dag drożdży 4 jajka łyżeczka otartej skórki cytrynowej 10 dag masła lub margaryny 25 dag pieczarek 10 dag żółtego sera sól i pieprz do smaku.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać mlekiem i winem, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Następnie wyjąć, usunąć kości i pokrajać w paseczki. Mąkę przesiać do naczynia, dodać miód roztarty z drożdżami, wywar (szklanka), żółtka, skórkę cytrynową i roztopione masło, zmiksować i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek, przełożyć do płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem, wyrównać powierzchnię. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, połączyć z mięsem, doprawić, rozłożyć na przygotowanym cieście, posypać startym serem, upiec. Podawać z czerwonym wytrawnym winem | Źródło: "Kuchnia Królewska" |
|