| Potrawa: ZAJĄC PO WILANOWSKU | |
| Składniki: -comber i uda 3 dag mąki tłuszcz 1 kg ziemniaków 5 dag powideł śliwkowych 5 dag dżemu z dzikiej róży 3 dag koncentratu pomidorowego 4 łyżki soku cytrynowego łyżka otartej skórki cytrynowej sól i pieprz do smaku.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodziarce na godzinę. Następnie oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i piec polewając wytworzonym sosem. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, dodać do mięsa pod koniec pieczenia razem z powidłami, dżemem, koncentratem pomidorowym, sokiem i skórką cytrynową oraz przyprawami. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku, wkoło obłożyć ziemniakami i polać doprawionym sosem. Podawali z zieloną sałatą, surówkami. | Źródło: "Kuchnia Królewska" |
|