strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Daniel z rożna
Składniki:
Comber
150 g słoniny
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki tłuczonych goździków
100 g masła
szklanka octu winnego
1 listek laurowy
1 duża cebula
otarta skórka z cytryny
sok z cytryny. Sos: 2 sardele
2 łyżki usiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
pół szklanki rosołu.
Sposób przygotowania:
Obrany z błon comber naszpikować gęsto słoniną, natrzeć pieprzem, goździkami, otartą skórką z cytryny, ułożyć w kamiennym garnku, obłożyć plastrami cebuli, posypać pokruszonym listkiem, za-lać octem i sokiem z cytryny, wynieść na 1-2 dni w chłodne miejsce. W czasie marynowania mięso przekręcać. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, upiec na rożnie, często polewając masłem i przecedzoną marynatą. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać przyprawy z marynaty, chwilę dusić, następnie przetrzeć przez sito, wymieszać z pozostałą marynatą i drobno posiekanymi sardelami i szczypiorkiem. Doprawić do smaku, solą, pieprzem, szczyptą cukru. Sos podawać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton