strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Daniel zapiekany
Składniki:
1 kg udźca
1 szklanka mleka
3 łyżki tartego żółtego sera
4 łyżki ketchupu
sól
pieprz
szczypta cukru
ćwierć łyżeczki mielonej papryki
1 łyżka smalcu
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
50 g słoniny.
Sposób przygotowania:
Umyte mięso mocno wygnieść ręką, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Osuszyć, naszpikować słoniną, natrzeć solą, pieprzem i zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu. Zmniejszyć ogień i często skrapiając wodą dusić pod przykryciem ok. godziny. Miękkie mięso pokroić w cienkie plastry, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Mięso zalać ketchupem wy-mieszanym z papryką, solą, pieprzem, szczyptą cukru i zieloną pietruszką, posypać żółtym serem, obłożyć plasterkami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton