strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Daniel w ostrym sosie
Składniki:
Comber
3 ząbki czosnku
100 g słoniny
50 g masła
sól. Marynata: 1 szklanka octu winnego
pół szklanki białego wina
otarta skórka z cytryny
po 4-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
szczyp-ta cukru. Sos: 2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
3 ząbki czosnku
2 goździki
1 listek laurowy
po pół łyżeczki tymianku i bazy-lii
ćwierć łyżeczki pieprzu
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, naszpikować słoniną, ułożyć w garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, zostawić na godzinę, a następnie upiec na rożnie lub w piekarniku, często polewając masłem i skrapiając marynatą. Drobno pokrojone jarzyny udusić na maśle, dodać zioła i korze-nie, podlać marynatą i dusić pod przykryciem. Miękkie jarzyny prze-trzeć przez sito, zagęścić zasmażką z masła i mąki, zagotować. Po-krojone w plastry mięso polać lekko sosem. Pozostały sos podawać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton