strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pieczeń z daniela po polsku
Składniki:
2 kg udźca (bez kości)
po 1 pietruszce
marchewce
cebuli
kawałek selera
200 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
sól
pieprz
pół łyżeczki rozmarynu
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
tłuszcz do pieczenia. Marynata: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
otarta skórka z cytryny
po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 goździk.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Umyte i wyżyłowane mięso mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą, przycisnąć talerzykiem, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny, następnie zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, zalać marynatą, skropić wodą i dusić pod przykryciem. Jarzyny drobno zetrzeć na tarce, dodać do pieczeni i razem dusić ok. 1,5 godziny. Pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Dodać usmażone na maśle pieczarki z cebulą, włożyć pieczeń, zalać śmietaną rozkłóconą z mąką, dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. 1- Polska kuchnia myśliwska 97
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton