strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zając po myśliwsku I
Składniki:
Udziec
100 g słoniny
po ćwierć łyżeczki pieprzu i papryki
1 cebula
pół szklanki czerwonego wina
1 łyżka tartego razowego chleba
pół szklanki rosołu
sól
1 cytryna
1 szklanka zsiadłego mleka.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowany i umyty udziec ułożyć w kamiennym garnku, zalać zsiadłym mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić w plastry. Słoninę pokroić w cienkie plastry. Układać w rondlu warstwami: słoninę, mięso, drobno pokrojoną cebulę. Przesypywać pieprzem, solą i papryką. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć i piec ok. 45 minut. W czasie pieczenia skrapiać wodą. Zagotować tarty chleb z rosołem, przetrzeć przez sito, wymieszać z winem. Uzyskanym sosem polać zająca i piec jeszcze ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton