strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Sałatki i surówki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sałatka z daniela
Składniki:
500 g udźca
150 g wędzonego boczku
2 jajka ugotowane na twardo
1 kiszony ogórek
1 cebula
1 łyżka kaparów
2 sardele (lub korzenne pledzie)
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
szczypta cukru
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
półtorej szklanki wywaru z jarzyn.
Sposób przygotowania:
Mięso i boczek zalać wywarem z jarzyn, ugotować. Gdy miękkie, wyjąć, przestudzić, pokroić w kostkę. Tak samo pokroić jajka, cebulę i ogórek. W salaterce układać warstwami: mięso, jajka, boczek, cebulę, ogórek, kapary i usiekane sardele. Olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Zalać sałatkę, posypać zieloną pietruszką, wstawić na 2 godziny do lodówki. Podawać schłodzoną.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton