strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Mostek daniela
Składniki:
Mostek
2 szklanki mleka
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 szklanka rosołu
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 szklanka soku wiśniowego
4-5 goździków
otarta skórka z cytryny
2 łyżki wydrylo-wanych oliwek
pęczek cebulki dymki
sól
po ćwierć łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Umyty mostek wymoczyć w mleku, opłukać, włożyć do garnka, zalać rosołem i winem, ugotować. Po wyjęciu podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić wywarem, w którym się gotował mostek. Dodać goździki, sól, pieprz, ziele, otartą skórkę z cytryny. Gotować ok. pół godziny, przetrzeć przez sito, dodać po-krojone w paseczki oliwki i drobno pokrojoną cebulę, wlać sok z wiś-ni, włożyć mięso i dusić razem ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton