strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Bażant pieczony z sosem
Składniki:
Bażant
sól
pieprz
100 g słoniny
1 łyżka musztardy
2 łyżki galaretki porzeczkowej
sok i otarta skórka z pomarańczy
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Sprawionego i umytego bażanta, naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, upiec w piekarniku, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą. Upieczonego bażanta podzielić na części, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem spod pieczeni, trzymać w cieple. Przygotować zimny sos: utrzeć dokładnie musztardę z otartą skórką z cytryny, galaretką porzeczkową i sokiem pomarańczowym, doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać dokładnie z winem. Zimny sos podać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton