strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant z jabłkami
Składniki:
Bażant
100 g słoniny
4 winne jabłka
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmie-tany
sól
2 utłuczone goździki
ćwierć łyżeczki curry
szczypta cynamonu i cukru
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, curry i goździkami, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny, następnie obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, upiec w piekarniku, polewając stopionym masłem i wodą. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka udusić na pozo-stałym z pieczenia bażanta tłuszczu, dodać śmietanę, cynamon, cukier. Uduszone jabłka przetrzeć przez sito. Bażanta podzielić na części, ułożyć w ogniotrwałym półmisku, po-lać przetartym sosem, obłożyć przetartymi jabłkami, wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika, zapiec.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton