strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zając po myśliwsku II
Składniki:
Zając
8 ząbków czosnku
1 łyżeczka zmielonego rozmarynu
otarta skórka i sok z 1 cytryny
sól
pieprz
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
3 łyżki masła
2 łyżki tartego żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Sprawionego i umytego zająca natrzeć solą, ułożyć w brytfannie, obłożyć plasterkami masła i upiec w piekarniku, często polewając sosem z pieczenia. Upieczonego zająca pokroić na porcje, wyjąć kości. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem. Ułożyć w nim mięso, posypać pieprzem, otartą skórką z cytryny, rozmarynem i drobniutko posiekanym czosnkiem, polać sosem spod pieczenia i sokiem z cytryny. Obłożyć plasterkami masła, posypać zieloną pietruszką i tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton