strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kluski z bażanta
Składniki:
Piersi z bażanta
150 g cielęciny
3 namoczone w mleku bułki
100 g masła
pół szklanki śmietany
3 żółtka
1 łyżka posiekanej drobno zielonej pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 szklanki rosołu.
Sposób przygotowania:
Odciśnięte porządnie bułki rozetrzeć w misce z masłem. Cielęcinę i mięso z bażanta przepuścić przez maszynkę i dokładnie utrzeć z bułką. Podgrzać śmietanę. Dodawać do masy po łyżeczce gorącej śmietany i po 1 żółtku, stale mieszając. Dodać sól, pieprz, gałkę i zieloną pietruszkę. Dokładnie wyrobić masę (jeśli za rzadka, dodać bułki, jeśli za gęsta śmietany). Z wyrobionej masy formować kulki, gotować je w niewielkiej ilości rosołu, delikatnie wyjmować. Podawać z sosem lub jako dodatek do pieczonego bażanta.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton