strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pasztet z bażanta
Składniki:
Bażant
250 g słoniny
150 g gęsich wątróbek (lub wątróbki cielęcej)
150 g pieczarek
namoczona w mleku bułka
2 jajka i 2 żółtka
sól
pieprz
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
pół szklanki rosołu
1 kieliszek białego wina.
Sposób przygotowania:
Sprawionego i umytego bażanta podzielić na części, ułożyć w rondlu, zalać rosołem i ugotować. Gdy ptak miękki, wyjąć, wyluzować kości i razem z pokrojoną w plastry słoniną chwilę przesmażyć. Ponownie włożyć do rondla, dodać przesmażone na maśle pieczarki, skropić winem i dusić ok. 20 minut. Wymoczoną w mleku wątróbkę, odciśniętą z mleka bułkę, mięso i pieczarki przepuścić 2 razy przez maszynkę, przetrzeć przez sito. Dodać sól, pieprz, ziele, gałkę i jajka. Dokładnie wyrobić masę. Formę pasztetową wysmarować masłem, wypełnić masą, szczelnie zamknąć. Gotować na parze ok. godziny. Pasztet można też upiec w piekarniku.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton