strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy z jabłkami
Składniki:
2-3 kuropatwy
sól
pieprz
1 kg winnych jabłek
150 g słoniny
1 łyżeczka masła
1 szklanka śmietany.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą i pieprzem, owinąć plasterkami słoniny, obwiązać nitką i piec ok. 15 minut. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w grube plastry, obłożyć nimi kuropatwy i chwilę piec. Wyjąć kuropatwy, odwinąć ze słoniny. Słoninę, jabłka i sos spod pieczeni przetrzeć przez sito, włożyć do rondla. Na przetartej masie ułożyć przekrojone na pół kuropatwy, zalać śmietaną, polać stopionym masłem i dusić ok. 30 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton