| Potrawa: Kuropatwy z papryk |  |
| Składniki: 2 kuropatwy 50 g słoniny 4-5 ząbków czosnku 1 cebula 2 strąki czerwonej papryki 1 marchewka ćwierć łyżeczki tymianku sól szczypta cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka masła.
| Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kuropatwy podzielić na połówki, natrzeć solą, obsmażyć na maśle na złoty kolor, przełożyć do rondla. Na pozo-stałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przełożyć do rondla z kuropatwami, dodać startą na grubej tarce marchewkę, roztarty z solą czosnek, tymianek. Podlać winem i dusić ok. 45 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|