| Potrawa: Kuropatwy w winie |  |
| Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka pół szklanki rosołu 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz 1 goździk 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy.
| Sposób przygotowania: Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, owinąć słoniną, obwiązać nitką. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w plasterki. Rozdrobnione jarzyny włożyć do rondla, na jarzynach ułożyć kuropatwy, dodać korzenie, podlać rosołem i dusić pod przykryciem ok. pół godziny.
Wyjąć kuropatwy, obrać ze słoniny, każdą przekroić na pół. Słoninę i warzywa przetrzeć przez sito. Do rondla włożyć z powrotem prze-tartą masę, kuropatwy, zalać winem i dusić jeszcze ok. 10 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|