| Potrawa: Zając z kapustą | |
| Składniki: Zając 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 50 g słoniny sól pieprz. 1 5 kg kwaszonej kapusty 250 g stopionego masła sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Umytego i oczyszczonego zająca naszpikować słoniną, posypać solą i pieprzem i upiec w nagrzanym piekarniku, polewając w czasie pieczenia 2-3 łyżkami stopionego masła i skrapiając wodą. Pod koniec pieczenia zalać zająca śmietaną.
Odciśniętą kwaszoną kapustę drobno pokroić, ułożyć w garnku zalać stopionym masłem, dodać sól i szczyptę pieprzu. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny.
Pokrojonego na porcje zająca ułożyć na ogniotrwałym półmisku polać sosem, obłożyć kapustą. Zapiekać przez ok. 10 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|