strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zając z kapustą
Składniki:
Zając
1 szklanka kwaśnej
gęstej śmietany
50 g słoniny
sól
pieprz. 1
5 kg kwaszonej kapusty
250 g stopionego masła
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Umytego i oczyszczonego zająca naszpikować słoniną, posypać solą i pieprzem i upiec w nagrzanym piekarniku, polewając w czasie pieczenia 2-3 łyżkami stopionego masła i skrapiając wodą. Pod koniec pieczenia zalać zająca śmietaną. Odciśniętą kwaszoną kapustę drobno pokroić, ułożyć w garnku zalać stopionym masłem, dodać sól i szczyptę pieprzu. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Pokrojonego na porcje zająca ułożyć na ogniotrwałym półmisku polać sosem, obłożyć kapustą. Zapiekać przez ok. 10 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton