| Potrawa: Kuropatwy w jarzynach |  |
| Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 1 marchewka ćwierć selera 1 cebula 100 g pomidorów 200 g kapusty włoskiej sól pieprz otarta skórka z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pół szklanki białe-go wytrawnego wina 50 g masła.
| Sposób przygotowania: Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu, następnie owinąć plasterkami słoniny, polać stopionym masłem i upiec, często polewając sosem spod pieczeni. W miarę potrzeby skrapiać wodą.
Kapustę drobno posiekać, marchewkę, seler i cebulę pokroić w plasterki. W rondlu stopić masło, włożyć warzywa, dodać sól, pieprz, skórkę z cytryny, wlać wino i dusić ok. 20 minut. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory oraz zdjętą z kuropatw, pokrojoną w kosteczkę słoninę. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Lekko wymieszać.
Pokrojone na połówki kuropatwy, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, obłożyć duszonymi jarzynami, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|