| Potrawa: Kuropatwy pieczone |  |
| Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 1 płaska łyżka szałwii sól pieprz sok z cytryny pół szklanki rosołu 1 łyżka przesianej tartej bułki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
| Sposób przygotowania: Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć szałwią, solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, lekko naszpikować słoniną. Pozostałą słoninę pokroić w cienkie plastry, ułożyć w brytfannie, na niej położyć kuropatwy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do zrumienienia. Następnie posypać tartą bułką, podlać rosołem i dusić ok. 30 minut.
Miękkie wyjąć, przekroić na pół, ułożyć na ogrzanym półmisku, po-lać przetartym sosem z pieczenia, obficie posypać zieloną pietruszką. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|