| Potrawa: Kuropatwy nadziewane |  |
| Składniki: 2 kuropatwy 100 g masła 100 g słoniny serca wątroby i żołądki z kuropatw 3 łyżki przesianej tartej bułki 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki szczypta cukru i gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko.
| Sposób przygotowania: Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Drobno posiekane podroby utrzeć w misce z masłem i żółtkiem, dodać cukier, sól, gałkę i tartą bułkę. Masę dokładnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka.
Nadziać kuropatwy, zaszyć otwór, owinąć kuropatwy cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką. Upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać masłem. Pod koniec zdjąć słoninę, aby ptaki się zarumieniły. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|