| Potrawa: Kuropatwy nadziewane groszkiem | |
| Składniki: 2 kuropatwy 100 g chudego boczku 50 g pieczarek 50 g zielonego groszku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 100 g tartego żółtego sera sól pieprz ćwierć łyżeczki rozmarynu 1 kieliszek białego wina 1 łyżka masła.
| Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Drobno pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, przestudzić, wymieszać z groszkiem, zieloną pietruszką i żółtym serem.
Nadziać ptaki, owinąć plasterkami boczku, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, polać stopionym masłem, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem i skrapiać winem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|