strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzika gęś pieczona
Składniki:
Gęś
150 g słoniny
150 g masła
1 łyżeczka tłuczonego jałowca
1 duża cebula
1 łyżka mąki
sól. Marynata: pół szklanki octu winnego
1 szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki wody
szczypta cukru
po 5 ziarenek jałowca
ziela angielskiego i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Oczyszczoną i umytą gęś natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i jałowcem, wynieść w chłodne miejsce na 2 dni. Następnie oczyścić z jałowca (nie myć), ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 3-4 dni, codziennie przekręcać. Wyjąć z marynaty, osuszyć, naszpikować słoniną. Dużą brytfannę wyłożyć plasterkami słoniny i cebuli, ułożyć gęś, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, często polewając przecedzoną marynatą. Pod koniec pieczenia zagęścić sos zasmażką z masła i mąki. Upieczoną gęś podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, polać przetartym przez sito sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton