strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzika gęś ze §śmietaną
Składniki:
Gęś
150 g masła
sól
pieprz
po ćwierć łyżeczki tłuczonych goździków i gałki muszkatołowej
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
łyżka mąki. Marynata: 1 szklanka octu winnego
pół szklanki wody
1 łyżeczka cukru
otarta skórka i sok z cytryny
po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1 listek laurowy
2-3 goździki
1 mały kawałek cynamonu.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Oczyszczoną i umytą gęś zalać marynatą, wynieść na 5-6 dni w chłodne miejsce, co-dziennie przewracać. Wyjąć z marynaty, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą, pieprzem, gałką i goździkami, ułożyć ciasno i trzymać w chłodnym miejscu 2-3 godziny. Następnie zrumienić na maśle, przełożyć do rondla i dusić, podlewając stopionym masłem i przecedzoną marynatą. Pod koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton