strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzika gęś nadziewana ziemniakami
Składniki:
Gęś
100 g masła
1 łyżka majeranku
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmie-tany
3 szklanki maślanki lub zsiadłego mleka
500 g ziemniaków
30-40 g suszonych grzybów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka smalcu.
Sposób przygotowania:
Sprawioną i umytą gęś zalać zsiadłym mlekiem, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni, codziennie przekręcać. Wyjąć, osuszyć, na-trzeć solą, pieprzem, majerankiem, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Umyte i namoczone na noc grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody, pokroić w paseczki. Obrane i umyte ziemniaki podzielić na ćwiartki, przelać wrzątkiem, osączyć, krótko przesmażyć na smalcu, ostudzić, wymieszać z zieloną pietruszką, grzybami, solą, pieprzem. Nadziać gęś, zaszyć, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec, często polewając stopionym masłem i skrapiając wywarem z grzybów, a później polewając sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia gęś polać śmietaną.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton