| Potrawa: Zając z pomidorami | |
| Składniki: Comber i uda 100 g słoniny sól pieprz 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki 2 listki laurowe 2 łyżki tartej bułki 1 szklanka czerwonego wina krew z zająca sok z 1 cytryny 150 g pomidorów lub 1 5 łyżki koncentratu pomidorowego i pół łyżeczki cukru 1 kieliszek koniaku 1 łyżka masła.
| Sposób przygotowania: Krew z zająca zakwasić sokiem z cytryny. Umyte i odżałowane mięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
W rondlu lekko przesmażyć pokrojoną na cienkie plastry słoninę, dodać pokrojoną w plasterki cebulę i roztarty czosnek, lekko wymierzać, zeszklić. Dodać masło. W zawartości rondla obrumienić z obu stron plastry mięsa. Wlać krew z cytryną, czerwone wino, dodać tartą >bułkę i listki laurowe. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. I godziny. Miękkie mięso wyjąć. Do sosu dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, zagotować, przetrzeć przez sito. Włożyć mięso, chwilę razem dusić, wlać kieliszek koniaku, posypać zieloną pietruszką. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|