strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzika gęś nadziewana jabłkami
Składniki:
Gęś
100 g słoniny
100 g masła
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
majeranek (1 łyżka)
3 szklanki zsiadłego mleka
1 kg winnych jabłek
1 łyżeczka śliwkowej marmolady.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną i umytą gęś zamarynować na 2 dni w zsiadłym mleku. Wyjąć, osuszyć, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, pieprzem i majerankiem, naszpikować słoniną. Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych jabłka wypełnić marmoladą ze śliwek. Nadziać gęś, zaszyć, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, skropić stopionym masłem, wstawić do na-grzanego piekarnika. Piec, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą, a następnie polewając wytworzonym sosem. Podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć jabłkami z gęsi, polać sosem, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton