strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzika gęś nadziewana szynki i makaronem
Składniki:
Gęś
100 g słoniny
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 szklanka białego wytrawnego wina
sok z cytryny
ćwierć łyżeczki cukru. Nadzienie: 500 g łazanek
200 g szynki
100 g tartego żółtego sera
100 g masła
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną i umytą gęś zalać winem wymieszanym z sokiem cytrynowym, wynieść na noc w chłodne miejsce. Wyjąć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, pieprzem i majerankiem, naszpikować słoniną. Ugotować łazanki, wymieszać z solą, pieprzem, pokrojoną w paseczki szynką i tartym serem. Napełnić gęś, zaszyć. Piec w gorącym piekarniku, polewając stopionym masłem i winem z marynaty, a później wytworzonym sosem. Miękką podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć łazankami z nadzienia, polać sosem spod pieczeni, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton