strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzika gęś w potrawce
Składniki:
Gęś
2 marchewki
2 pietruszki
1 por
pół selera
1 cebula
sól
po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 szklanka śmietany
1 łyżeczka mąki
1 łyżka masła. Marynata: sok i otarta skórka z cytryny
1 szklanka białego wytrawne-go wina
pół szklanki wody
szczypta cukru
korzenie.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Oczyszczoną i umytą gęś zalać na 2-3 dni marynatą, często przekręcać. Wyjętą z marynaty podzielić na porcje, ułożyć w dużym garnku, zalać osolonym wrzątkiem, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Włożyć obrane i pokrojone jarzyny, wlać marynatę i gotować jeszcze ok. 40 minut. Porcje gęsi wyjąć, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Wywar odparować, przetrzeć przez sito, zagęścić zasmażką z masła i mąki, wymieszać ze śmietaną. Polać gęś, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 15 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton