strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Łyska
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Łyska po staropolsku
Składniki:
2 łyski
1 łyżka masła
200 g wędzonego boczku
1 łyżka tartego chrzanu
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 jajko
1 łyżka śmietany
sól
pieprz
sok z cytryny
szczypta cukru
2 szklanki mleka.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte łyski ułożyć w kamiennym garnku, zalać mlekiem, wynieść w chłodne miejsce na noc. Wyjąć, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Posiekane orzechy wymieszać z chrzanem, śmietaną, jajkiem. Do-dać szczyptę cukru, sól, pieprz. Tak przygotowanym farszem obłożyć łyski, każdą owinąć w cienkie plastry wędzonego boczku, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem, lekko polać stopionym masłem i piec, polewając sosem z pieczenia i lekko skrapiając wodą. Upieczone ptaki podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton